Kunstnerverksteder cs55

   Om cs55        Kunstnere/Artists        Atelier for nyutdannede         Prosjekt- og visningsrommet        Fellesverkstedet        Aktiviteter        Lenker        English    
  Atelier for nyutdannede
    Runa Halleraker
    Unn Devik

 

Seminar om Romfolk i Bergen Rådhus, 2011

Helse og sosialkomiteen i Bergen Kommune arrangerte våren 2011 et seminar om romfolket. Kunstnergruppen BAKROM arrangerte at det kom seks rumenske romkvinner med tolk til seminaret.

Onsdag 11.05 arrangerte Bergen kommune et seminar om romfolk. På seminaret holdt Jan Otto Johannesen et foredrag, Kirkens Bymisjon fortalte om sine erfaringer med romfolk, og tilslutt gjennomgikk politiets Exitgruppe endel kiminalsaker der romfolk har vært involvert. Seminaret var myntet på politikere i Bergen og var ellers åpent for allmennheten.

Kunstnergruppen Bakrom deltok på seminaret, og på bakgrunn av tidligere prosjekt med romfolk fra Romania som jobber som tiggere i Bergen, tok vi initiativ til at noen av kvinnene vi kjente skulle delta sammen med oss.

Seks kvinner av romfolket som vanligvis tigger på gatene i Bergen stilte opp og overvar seminaret sammen med en norsk kvinne som tolket for dem. Da det var mulighet for å stille spørsmål gikk én av dem sammen med tolken frem til panelet av politikere og Jahn Otto Johansen, og stilte følgende spørsmål; hvorfor er det ikke mulighet for oss å få oss vanlige jobber her i Bergen. Vi vil mye heller ha en ordentlig jobb enn å tigge på gaten.

Etter seminaret ble de intervjuet og fotografert av BA ved Anders Haga, noe som resulterte i gode artikler om seminaret både 12 og 13.05. Ubehagelig imidlertid var det at underveis i intervjuet ble det ropt til oss fra en byggeplass rett ved. Det viste seg å være svært nedverdigende ukvemsord fra bygningsarbeidere fra Romania til kvinnene av romslekt. Dette viste oss i praksis den rasismen og hetsen de blir utsatt for i sitt hjemland, inngående beskrevet for oss i seminaret av Jan Otto Johansen.

Artikkelen i BA 13.05 handlet om romkvinnene og om kunstprosjektet. Dette medførte at jeg fikk en telefon fredag morgen av en norsk-dansk kvinne som syntes prosjektet var bra og ville ha et møte med oss og diskutere hvordan vi kunne gi kvinnene som tigger normalt arbeid, blant annet hjemme hos henne. Hun fortalte at hun bodde i en blokk med serviceboliger og at det nok var flere som kunne gi dem jobb. Hun ga samtidig et kraftig spark til kommunens hjemmetjeneste tilbud.

Som kunstnergruppe har vi nå planer om å sette opp et jobbformidlingskontor for romfolk i Bergen Sentrum, og da var det jo svært interessant med Gittes innspill. Vi er nå i gang med å undersøke hvordan romfolket kan jobbe lovlig i Bergen.




Printer friendly version
 
Helse og sosial komiteen og Jan Otto Johansen
Møtet var åpent for publikum. Seks rumenske kvinner av romslekt bakerst i bildet.
Én av romkvinnene gik frem til panelet og spurte hvorfor det ikke var mulig for dem å få vanlige jobber i Bergen. De ville heller jobbe enn å tigge fortalte hun.